Gå til artikel

Ord med X i Scrabble. 8 interessante fakta om Scrabble, som kan komme som en overraskelse

Hvilke ord med X eller ord med Z kan man danne? Søger du ord med X eller ord med Z, som du kan få flest point for? Scrabble har så farverig historie og så mange sprogversioner, at der i hele verden skrives specialer, ph.d.-afhandlinger og gruppeafhandlinger om det. Ikke alle af de oplysninger er spændende for en gennemsnitlig spiller, men der findes et par kuriositeter, som virkelig kan overraske… Eller hjælpe med at gøre positivt indtryk til fest eller på første date!

1. Scrabble blev opfundet af en arbejdsløs

Hvis I på nuværende tidspunkt er arbejdsløse og synes ikke, I får flere chancer, kan I lade jer inspirere af Alfred Mosher Butts. I begyndelsen af 30’erne kunne han ikke finde sig på det amerikanske arbejdsmarked. Han var uddannet til arkitekt, men kunne ikke finde et job i sit erhverv. Men han gav ikke op. Han startede at analysere regler for brætspil og kom pludseligt i tanke om at skabe noget nyt. Det var svært i begyndelsen, fordi mange virksomheder afviste hans ide. Endelig fandt han en, der ville investere sine penge i projektet. Det er svært at benægte, at det var en af mellemkrigstidens bedste investeringer.

2. Spillets opfinder tjente 50.000 dollars årligt på ophavsretten

Når der allerede er tale om Scrabbles forfatter, må vi nævne hans indtjening. Den var selvfølgelig høj, men set ud fra Mattel og Hasbros perspektiv i dag, kan den virke lidt skuffende. De 5 cent fra ethvert solgt eksemplar er ikke meget, selv hvis vi tager enorme antal solgte stykker i betragtning. Bortset fra det udløb ophavsretten allerede i 1974. Butts behøvede ikke at bekymre sig om sin hverdag, men havde sikkert håbet på mere.

3. Søger du ord med X eller ord med Z, som du kan få flest point for? Der solgtes 100 millioner eksemplarer af spillet… kun indtil 1993

Næste sprogversioner er gradvist dukket op i flere dusin år. Før 2. verdenskrig solgtes spillet primært på det amerikanske marked, i Polen var det mest populært efter 1989. I løbet af de sidste 10-15 år begyndte Scrabbles online ækvivlenter også at have enorm betydning. Og til sidst er man blevet i stand til at tjene rigtig mange penge på mobile applikationer. Det er forresten et emne til en anden diskussion. Det er dog nok at sige, at i dag svarer antallet af alle de solgte kloner (officielle og uofficielle), både i den klassiske og online (herunder mobile) version til et par dusin millioner… årligt.

4. Der findes en version af Scrabble, som helt eliminerer tilfældighedens element

Selv om Scrabble er spillet, hvor tilfælde har væsentligt mindre betydning end i andre lignende brætspil, også her kan man opleve tilfældighedens element. Der findes dog en variant af spillet, hvor den slet ikke blev taget i betragtning. Det er den såkaldte “belgiske version” af Scrabble, hvor spillerne har det samme sæt af fliserne, og derfor har de akkurat den samme chance for at få flest point. Spillet er således mere retfærdigt, men det bliver også mindre spektakulært, og derfor har det ikke særlig mange fans.

5. Der er 146 fliser i den armenske version

Flisernes antal varierer lidt fra sprogversion til sprogversion. I de fleste tilfælde er der omkring 100 fliser (polsk – 100, engelsk – 100, fransk – 102 osv.). Men i den armenske version findes der 146 fliser, inkl. 3 tomme fliser! Brættet er også større – dets dimensioner er 17×17 felter. Men det er stadigvæk ikke det største Scrabble…

6. Der findes en version, hvor man kan danne ord på 25 bogstaver! Ved hjælp af vores portal kan du danne alle ord inkl. ord med X og ord med C.

Yes, det er ikke en fejl. I en af Scrabbles sjældent brugte og uofficiele versioner har brættet 25×25 felter, som gør, at man teoretisk kan danne ord på så mange bogstaver. På mange sprog er muligheden rent hypotetisk. Sådanne ord eksisterer faktisk på polsk, engelsk eller fransk, men de er unikummer, som ville være svære at danne bl.a. pga. deres utilgængelighed – man ville altså have brug for mindst fire træk for at lægge dem ud på brættet. Det ville nok være nemmest på tysk, men også her er ord på 25 bogstaver virkelige sjældne.

7. Første verdensmesterskab fandt sted i Frankrig i 1972

Spillets specifik gør det nødvendigt at organisere konkurrencer kun på et bestemt sprog. Derfor kan der kun arrangeres separate verdensmesterskaber på engelsk, på italiensk, på russisk, hollandsk, polsk osv. Første verdensmesterskab blev dog ikke organiseret i USA eller Storbritannien, men i Frankrig. Og det var allerede i 1972. De engelsktalende spillere kunne konkurrere siden 1991 og spanske – siden 1997.

8. Scrabble spilles af amerikanske præsidenter, skuespillere og tennisspillere. Se alle ord med X og ord med C på vores portal og vind.

Iblandt semiprofessionelle Scrabble-spillere findes der repræsentanter for næsten alle erhverv i verden. Spillet har fascineret skuespillere – Jennifer Aniston eller Richard Burton, præsident Nixon eller TV-personlighed Oprah Winfrey. Martina Navratilova, en talentfuld tennisspiller, klarer sig også godt i Scrabble. Den berømte tjekker kan både lide at vinde på tennisbanen og på Scrabble-brættet. Kan du ikke finde på et ord med X og ord med C? Grubler du over, om dit ord med X eller ord med C findes i Scrabble-ordbogen? Grubler du over, om dit ord med X eller ord med C findes i Scrabble-ordbogen?