Gå til artikel

Scrabble – tidsforløb for verdens mest berømte ordspil

Selv om for mange fans af Literaki eller det traditionelle Scrabble kan brætspillet virke som et uformelt spil, der går ud på at danne ord fra bogstaver, ved de professionelle, at Scrabble er et af verdens mest populære ordspil. Og det er næsten 90 år gammel. Hvis I gerne vil prale med kendskab til Scrabbles historie over for jeres modstandere, eller I bare er interesseret i det, skal I læse igennem det nedenstående tidsforløb!

Scrabbles gamle dage

3500 f.v.t.– første brætspil opstår i Det gamle Egypten. De er relativt nemme og ligner en gammel version af ludo, men de er allerede ganske populære.

3000 f.v.t. – i Mesopotamien opstår Backgammon og bliver meget hurtigt det mest populære brætspil i hele antikke verden.

144 e.v.t. – i Irland opstår Fidchell.

1622 – dem, der offentligt spiller stoolball i USA, bliver straffet med brætspillets konfiskation.

19. århundrede – flere og flere brætspil opstår i Europa og USA – de spilles af repræsentanter for alle sociale klasser

1899 – Alfred Mosher Butts bliver født i Poughkeepsie. Hans far er advokat og mor – skolelærer. Han har siden begyndelsen vist interesse for kunst og eksakt videnskab.

XX århundrede og Scrabble

20’erne i 20. århundrede – i USA noteres der flere ganges stigning i salg af krydsogtværser og tidsskrifter med anagrammer.

1924 – ung Alfred bliver færdig med sin uddannelse på Universitetet i Pennsylvania som cand.arch. På det tidspunkt tænker han endnu ikke på at skabe et brætspil.

1931 – Butts analyserer brætspil ved at opdele dem i numeriske (banko, terningespil), bevægelsesspil (skak, damspil, go), ordspil (anagrammer, krydsogtværser). Han vil skabe et perfekt spil, så han kombinerer egenskaber af alle tre typer og realiserer sit første projekt Lexiko, som bagefter bliver omdøbt til Criss Cross Words. Butts’ ide vinder ingen anerkendelse hos brætspilsproducenter. Det er først James Brunot, som starter at interessere sig for spillet.

1938 – spillets første eksemplar bliver officielt solgt i USA.

1948 – spillet, som nu hedder Scrabble, starter at blive produceret i en forladt skole i Dodgingtown, Connecticut. Der vil snart bygges en velfungerende fabrik.

1949 – James Brunot og hans kone, som leder fabrikken, sælger 2400 eksemplarer af spillet i løbet af et år, men årets endelige balance alligevel lukkes ved -450 dollars. Familien Brunot giver ikke op på trods af det, og næste år afsluttes med et bedre resultat.

1952 – Produktions- og distributionsrettigheder bliver overtaget fra familien Brunot af virksomheden Selchow and Righter, som starter spillets distribution i stor skala.

1953 – Selchow and Righter sælger næsten 4 millioner eksemplarer af spillet. Det samme år ændres spillereglerne for første gang.

1955 – spillet starter også at blive solgt i Australien og Storbritannien.

1972 – Scrabble erobrer Frankrig. Verdens første mesterskaber på fransk bliver organiseret i Hippolyte Wouters’ land.

1974 – ophavsret ejet af spillets skaber (dvs. Alfred Butts) udløber. Indtil da tjente han omkring 50 tusind dollars årligt.

1976 – spillereglerne ændres en anelse igen. Fra nu af kan man bl.a. sige pas.

1985 – Butts producerer et simpelt brætspil – Alfred’s Other Game, men dets succes kan ikke sidestilles med Scrabble.

1986 – Selchow and Righter sælges til Coleco lige før konkurs.

1989 – spillereglerne skal ændres tredje gang, men ændringerne er kosmetiske og har ikke særlig stor indflydelse på selve spillet.

1990 – fjerde ændring af spillereglerne, som teknisk set er deres forening og forklaring på omstridte situationer.

1991 – i USA organiseres der første engelske verdensmesterskaber i Scrabble.

1993 – Butts dør 6 dage før sin 94-års fødselsdag. Spillet sælges nu på alle kontinenter. Det samme år organiseres første mesterskaber på polsk.

1997 – første verdensmesterskaber på spansk finder sted i Spanien.

XXI århundrede

2002 – på det polske kurnik.pl opstår Szkrable, senere omdøbt til Literaki 😉 (eng. Literaxx).

2004 – Scrabble placeres i den amerikanske National Toy Hall of Fame.

2006 – World Scrabble Championships for unge finder sted for første gang.

2009 – i USA opstår North American Scrabble Players Association. I Polen organiseres der første Literaki turneringer på kurnik.pl. Den mest succesrige spiller i verdensmesterskabet bliver Pakorn Nemitrmansuk.

2011 – fjernsynet The Hub starter at udsende et spil show, som hedder Scrabble Showdown og som udgør en variation af det traditionelle Scrabble

2019 – Nigel Richards vinder verdens femte mesterskab og bliver uden tvivl historiens bedste spiller.