Gå til artikel

Ord med Z og længste ord med Z i Scrabble-ordbogen. Det fænomenale ordspil eller hvorfor vi elsker Scrabble

Hvilke ord med Z eller ord med C kan man danne? Søger du ord med Z eller ord med C, som du kan få flest point for? Scrabble er et af verdens mest populære ordspil. I næsten 90 år har det erobret internationale spilleres hjerter. Både det originale spil og dets kloner, fx Literaki, har opnået anerkendelse blandt brætspil-fans uanset alder, køn og bosted. Hvorfor det? Hvorfor elsker vi at danne ord fra bogstaver så højt? Svaret er ikke nemt…

Hvorfor er scrabble så populært? Dette er bare ord fra bogstaver. Se alle ord med Z og ord med X på vores portal og vind.

Scrabbles popularitet kan forklares på forskellige måder. Der er så mange grunde til, at mennesker interesserer sig for spillet, at det er svært at omtale en del af dem i denne korte artikel. Man kan dog med sikkerhed sige, at rivalisering baseret på relevante sprogkompetencer er det højst væsentlige aspekt. Spilleregler i de fleste klassiske brætspil, som var mest populære, da Scrabble blev opfundet af Alfred Mosher Butts i 1931, gik ud på at udføre mere eller mindre tilfældige aktiviteter, som at kaste en terning eller trække endnu et kort. Det var nemlig tilfældigheden, som var det centrale element, der gjorde spillet tilgængeligt for alle, men den var samtidigt årsagen til, at spillere på ingen måde var belønnet for gode præstationer eller mobiliseret til at udvikle sig.

Monopoly blev selvfølgelig skabt på et lignende tidspunkt. Her var tilfældighedens element mindre relevant (selv om dens betydning ikke er så lille – bedst ledende spiller kan ikke vinde med gennemsnitlige rivaler, hvis han eller hun ikke er heldig), men for at opnå gode resultater, skal man selvfølgelig vise andre talenter end i Scrabble. Monopoly er brætspillet, der promoverer effektive økonomer og spillerne, der kan forudse rivalens træk og administrere den akkumulerede kapital. Scrabble var banebrydende, fordi det blev det første ordspil nydende så stor popularitet – og det baserede kun på sproglige kompetencer, dvs. humaniora, i modsætning til Monopoly, som kræver kompetencer inden for eksakt videnskab.

Eksempler på alternativer til scrabble og alle ord med Z og ord med X

Scrabbles naturlige modstander var også kortspil. Kortspillenes antal gjorde, at man med et sæt kort kunne afprøve forskellige spil. Nogle af dem krævede større evne til at gætte modspillerens næste træk, andre grundede på matematiske beregninger af sandsynlighed, og i endnu andre skulle man overlade alt til sin skæbne. Denne underholdning var oprindeligt praktiseret af midaldrende og ældre mænd. Bortset fra andre fremhævede forskelle mellem de fleste dengang populære spil og Scrabble, skal man også nævne egalitet – det blev hurtigt anerkendt af alle uanset alder, social position, køn, uddannelse eller erhverv. Selvfølgelig havde de mest humanistiske spillere størst chance til at vinde, men enhver, der i det mindste kendte de grundlæggende regler for grammatik, kunne nyde spillet på de enkelte sprog.

På trods af fokus, som lægges på spillernes sproglige færdigheder, er Scrabble dog ikke uden tilfældighedens element. Det vil nok ikke have indflydelse på, at en svag spiller vil være i stand til at vinde med en talentfuld professionalist, men det kan gøre, at hvis parterne er på lignende niveau, vil ingen af dem være i stand til at forudse den endelige resultat. Brættets layout vil også være fuldstændigt anderledes. Afhængigt af sprog kan der i sidste ende være op til et par millioner forskellige ord eller endnu flere. Hvis man lægger det sammen med deres alle mulige kombinationer, viser det sig, at sandsynligheden for at spille det samme spil to gange er stort set lig med nul. Og det er endnu et argument, der gør, at spillere fra hele verden elsker Scrabble.

Scrabble som et socialt element

Det sidste vigtige element er nok interaktionsaspekt. Det er lige meget, om vi spiller Literaki online eller live med venner – vi skal i begge tilfælde lære modstanderens vaner. For at vinde skal man blive bekendt med modspillerens strategi, yndlingstræk… og fejl, som han eller hun oftest begår. Det gælder de rent sportslige aspekter. Bortset fra det er Scrabble også et fantastisk socialt spil, mulighed for at lære partnerens eller vennernes vaner bedre at kende og en kreativ måde at få en fest i gang.

Scrabbles popularitet kan forklares i evighed. Enhver af os har nok forskellige forklaringer på fænomenet. Vi må dog allesammen indrømme, at hvis man bliver betaget af spillet, kan man ikke holde ud uden den næste runde. Hvorfor det? Spørgsmålet skal besvares af alle af os og hver for sig… helst ved at danne ord fra bogstaver med flest point! Grubler du over, om dit ord med Z eller ord med X findes i Scrabble-ordbogen? Ved hjælp af vores portal kan du danne alle ord inkl. ord med Z og ord med X. Se alle ord med Z og ord med X på vores portal og vind.

Andre websteder, der hjælper dig med at vinde ethvert Scrabble- eller ordspil.

https://scrabble–word–finder.com

www.licznik-słów.pl

www.tricher-au-scrabble.net

www.wordlist.eu

www.aide-scrabble.fr

www.scrabblemania.pl

www.scrabblemania.fr

www.scrabblemania.de

www.scrabblemania.nl

www.scrabblemania.net

www.scrabblemania.it

www.scrabblemania.dk

www.scrabblemania.es